Zawarłem z pracodawcą umowę zlecenia na czas określony bez zachowania okresu wypowiedzenia. Dostałem atrakcyjniejszą ofertę pracy na czas określony, która wiąże się z zmianą mojego miejsca zamieszkania i chciałbym rozwiązać w/w. umowę zlecenia, ale boję się konsekwencji. Czy mogę ją swobodnie rozwiązać ? Grożą mi za to jakieś konsekwencje ? Co mam zrobić ? – Karol
PRAWNIK ODPOWIADA Panie Karolu, umowa zlecenia jest umową opierającą się na zaufaniu stron dlatego art. 746 KC pozwala wypowiedzieć umowę zlecenia każdej ze stron w każdym czasie, czyli bez zachowania okresu wypowiedzenia. W związku z faktem, iż strony ( Pan i pracodawca ) zgodziły się na zawarcie umowy bez zachowania okresu wypowiedzenia, może Pan wypowiedzieć umowę zlecenia ze skutkiem natychmiastowym. Złożone przez Pana oświadczenie o wypowiedzeniu umowy będzie wywierało skutek ex nunc, tj. w chwili jego złożenia. Jeśli natomiast chodzi o formę złożenia wypowiedzenia, to ma ona charakter dowolny, jednak dla zabezpieczenia swoich interesów, wypowiedzenie umowy zlecenia najlepiej złożyć w formie pisemnej.
Jeżeli w przedmiotowej umowie zlecenia niezawarta jest klauzula uzależniająca wypowiedzenie umowy tylko z ważnych powodów, może Pan skutecznie wypowiedzieć umowę zlecenia bez wskazywania powodów wypowiedzenia. Gdyby nawet w niniejszej umowie pracodawca zawarł klauzulę ograniczającą możliwość rozwiązania umowy z ważnych powodów, to nie musi Pan obawiać się skutków zerwania ,w/w. umowy. Wypowiedzenie umowy zlecenia „z ważnych powodów”, ( a do takich należy zakwalifikować przyczynę wypowiedzenia przez Pana umowy, którą jest zmiana miejsca zamieszkania) nie doprowadzi do powstania odpowiedzialności za szkodę, która zaistnieje w sytuacji zerwania przez Pana umowy.
Artykuł ma charakter jedynie informacyjny i stanowi publikację zainspirowaną treścią orzeczeń sądowych, interpretacją organów państwowych i nie stanowi porady ani opinii prawnej w rozumieniu ustawowym. Kancelaria Prawna Insignia nie bierze odpowiedzialności za ewentualne skutki podejmowanych decyzji na ich podstawie.
Sylwia Drozd






























2 komentarze
w moim przypadku rozwiązałem umowę zlecenie z pracodawcą pisemnie jako powód podałem brak kontaktu z pracodawcą brak materiałów potrzebnych do wykonania zlecenia oraz nie spełnienie warunku umowy czyli zapewnienie ubrania roboczego teraz staram się o zapłatę za okres w którym pracowałem oraz oświadczenie od pracodawcy o ilości dni przepracowanych jak wcześniej nie odbiera telefonów a na wiadomość txt odpowiedział że powinienem przedstawić rachunek nie wspominając o zaświadczeniu mam pytanie co za rachunek oraz jakie ma terminy na odpowiedz
Ja miałem odwrotnie – to pracodawca się ze mną pożegnał (umowa zlecenie) i jeszcze do tego nie chciał wypłacić statniego wynagrodzenia. Po pertraktacjach w końcu zapłacił, aczkolwiek można mówić że miałem farta: http://www.eporady24.pl/wypowiedzenie_umowy_zlecenia_a_wyplata_wynagrodzenia,pytania,2,218,8554.html