Kuchnia i Kulinaria
Czytanie, pomimo niskiego poziomu czytelnictwa, nadal uznajemy za jedną z najlepszych form rozrywki. Panie w tym celu najchętniej sięgają po romanse oraz… książki o tematyce kulinarnej. Obecnie mamy prawdziwy rozkwit tego typu lektur. Bardzo chętnie sięgamy zarówno po książki o kulinariach na świecie, jak i po klasyczne wydania z przepisami. Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich, który przypada 23 kwietnia, to najlepsza okazja do celebrowania pasji kulinarnej i czytelniczej jednocześnie. Tego dnia warto połączyć przyjemne z pożytecznym i poszukać zastosowania swoich ulubionych bestsellerów w kuchni! Podejmij kulinarne wyzwanie z Lubellą i nadaj świeżości potrawie z ulubionej lektury - poniżej kilka niezbędnych informacji.
REKLAMA
Czy znasz kogoś kto nie lubi czekolady? Może tak... Ale wydaje się to trochę dziwne, prawda? Polacy z roku na rok zjadają coraz więcej czekolady, choć daleko nam jeszcze do mieszkańców Wielkiej Brytanii, Szwajcarii czy Belgii. W 2015 roku zjadaliśmy przeciętnie ok. 5 kilogramów czekolady. Jest ona pyszna, a zdaniem niektórych naukowców także zdrowa. 12 kwietnia przypada święto wszystkich łakomczuchów - Dzień Czekolady. Z tej okazji Mistrzowie Wypieków podzielą się z Tobą ich tajemnicami na to, jakich sztuczek użyć by wydobyć z czekolady jej najlepszy smak.
Święta Bożego narodzenia tuż, tuż, a pozostało jeszcze tyle do zrobienia - porządki, prezenty, dekoracje... a przede wszystkim przygotowanie wigilijnych potraw. To one stanowią o wyjątkowym charakterze tego magicznego wieczoru. Na uroczystą wigilijną kolację podajemy zwykle prawdziwie tradycyjne dania - zgodnie z polskim zwyczajem serwujemy potrawy postne, takie jak ryby czy kapustę z grzybami. Okazuje się jednak, że nie w każdym regionie naszego kraju panie domu równie chętnie przygotowują te same świąteczne przysmaki. Jakie potrawy najczęściej wybierają mieszkańcy Podkarpacia w ten magiczny, grudniowy wieczór?
Fani kina powiedzą, że najlepsze kasztany są w Paryżu na placu Pigalle. Miłośnicy kuchni powinni jednak wiedzieć, że żadne miejsce na świecie nie może równać się z przepiękną doliną Casentino, w której odbywa się festiwal Polenty i Kasztanów. Ten wyjątkowy symbol jesieni świetnie sprawdza się jako składnik wielu ciekawych potraw. Więcej na ten temat powiedzą eksperci Malmy z Kuchni Dantego - Leonardo Massi i Alfredo Boscolo, którzy przedstawią zwyczaje związane z toskańskim świętem.
Już niebawem obchodzić będziemy jedne z najpiękniejszych świąt w roku - Święta Bożego Narodzenia. W polskiej tradycji ten magiczny okres obchodzimy w sposób szczególny: spotykamy się w gronie naszych najbliższych przy suto zastawionym stole. W przygotowaniu świątecznych dań dużą rolę odgrywają produkty zbożowe, które są podstawą naszych ulubionych pierogów i łazanek. Coraz częściej na świątecznych stołach goszczą również różnorodne kasze oraz smakowicie przyrządzane makarony. Anna Różyk - współpracująca z marką Lubella dietetyk przypomina, jak dużą rolę odgrywają właśnie te produktu w naszej diecie.
Starzejące się komórki są zmorą wielu z nas, gdyż przyczyniają się do pogorszenia funkcjonowania całego organizmu. Tego procesu nie można zatrzymać, jednak istnieje sposób, by go znacznie spowolnić, np. dzięki właściwemu sposobowi odżywiania się. Leczniczy wpływ kaszy wynikający z dużej zawartości witamin i składników odżywczych, pomaga w utrzymaniu homeostazy oraz prawidłowemu przebiegowi licznych procesów biochemicznych naszego organizmu.
Okres jesienno-zimowy sprzyja obniżonej odporności i złemu samopoczuciu. Pamiętajmy jednak, że zdrowa dieta, bogata w witaminy, minerały i składniki odżywcze może pomóc nam w walce z nieciekawą aurą. Jak przekonuje ekspert kampanii "Lubię kaszę", Katarzyna Foszner, odpowiednio zbilansowany jadłospis wzmaga prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Na pytanie o to, jak podawać kaszę w ciekawy i zaskakujący sposób, a przy okazji zadbać, by dania były jeszcze zdrowsze, odpowie znany szef kuchni - Andrzej Polan, dzieląc się swoimi przepisami na jesień.
Przestawiając zegarki z czasu letniego na zimowy, zmieniamy zwykle także nasze codzienne menu. Jesienno-zimowa pora skłania nas do częstszego sięgania po pożywne, treściwe dania, które skutecznie rozgrzeją nas podczas zimnych, wietrznych dni.
Długie jesienne wieczory sprzyjają kulinarnym eksperymentom w naszej kuchni. To idealny czas, aby puścić wodze fantazji i wyczarować pyszne, oryginalne dania dla naszych bliskich. Warto wybrać zwłaszcza takie, do których użyjemy sezonowych warzyw czy owoców.
Dla wielu z nas to co jemy ma być nie tylko pożywieniem, ale również dostarczać przyjemność. Smak jest tym co czujemy, gdy bierzemy do ust pierwszy kęs nowego dania. Przygotowywanie nowych kompozycji smakowych to nie tylko wyzwanie dla profesjonalnych szefów kuchni, ale również dla każdego wielbiciela dobrego jedzenia. Jeśli nie czujemy się pewnie w eksperymentach kulinarnych powinniśmy sięgnąć po dobrze nam znane produkty. Makaron w tej roli sprawdzi się idealnie ponieważ dania przygotowane na jego bazie udają się praktycznie zawsze - zapewnia Piotr Ceranowicz, szef kuchni oraz ekspert kulinarny marki Lubella.
Łączy w pary śmietanę z boczkiem, suszone pomidory z kaparami... a także ludzi. Ukochany przez profesjonalistów, jak i amatorów gotowania, zajmuje ważne miejsce w każdej polskiej kuchni - makaron. Niech pierwszy rzuci widelcem ten, kto nigdy go nie ugotował. Jednak jak wskazują badania, wielu Polaków traktuje makaron wyłącznie jako dodatek do zup. Nadchodzący Światowy Dzień Makaronu, obchodzony 25 października, to doskonały moment, by, dla przykładu, przy aromatycznym spaghetti podyskutować na temat tego specjału.
Czy istnieje produkt uniwersalny, z którego możemy przygotować codzienny obiad, a który może być również podstawą wykwintnej potrawy? Odpowiedź brzmi - tak. Takim produktem jest dostępny w każdym sklepie makaron. Różnorodne formy, mnogość potraw, łatwość przygotowania sprawiają, że może on być wykorzystany w kuchni na wiele sposobów i stanowić podstawę różnych posiłków. Co można przygotować z tego zbożowego przysmaku radzi Piotr Ceranowicz - szef kuchni oraz ekspert kulinarny marki Lubella.
Według badań Polacy zjadają rocznie ok. 5 kg makaronu, w porównaniu z takimi makaronowymi smakoszami jak Włosi czy Wenezuelczycy, to stanowczo mało. Biorąc pod uwagę, że węglowodany, których dostarcza makaron są podstawą piramidy żywieniowej to powinniśmy jadać go częściej - co najmniej raz w tygodniu. Prosty do przygotowania, niskokaloryczny, a przede wszystkim niedrogi, stanowi idealny składnik naszej diety - przekonuje Anna Różyk - dietetyk współpracująca z marką Lubella.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
W PORTALU
REKLAMA
TO I OWO
REKLAMA
REKLAMA