Kuchnia i Kulinaria
Starzejące się komórki są zmorą wielu z nas, gdyż przyczyniają się do pogorszenia funkcjonowania całego organizmu. Tego procesu nie można zatrzymać, jednak istnieje sposób, by go znacznie spowolnić, np. dzięki właściwemu sposobowi odżywiania się. Leczniczy wpływ kaszy wynikający z dużej zawartości witamin i składników odżywczych, pomaga w utrzymaniu homeostazy oraz prawidłowemu przebiegowi licznych procesów biochemicznych naszego organizmu.
REKLAMA
Okres jesienno-zimowy sprzyja obniżonej odporności i złemu samopoczuciu. Pamiętajmy jednak, że zdrowa dieta, bogata w witaminy, minerały i składniki odżywcze może pomóc nam w walce z nieciekawą aurą. Jak przekonuje ekspert kampanii "Lubię kaszę", Katarzyna Foszner, odpowiednio zbilansowany jadłospis wzmaga prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Na pytanie o to, jak podawać kaszę w ciekawy i zaskakujący sposób, a przy okazji zadbać, by dania były jeszcze zdrowsze, odpowie znany szef kuchni - Andrzej Polan, dzieląc się swoimi przepisami na jesień.
Przestawiając zegarki z czasu letniego na zimowy, zmieniamy zwykle także nasze codzienne menu. Jesienno-zimowa pora skłania nas do częstszego sięgania po pożywne, treściwe dania, które skutecznie rozgrzeją nas podczas zimnych, wietrznych dni.
Długie jesienne wieczory sprzyjają kulinarnym eksperymentom w naszej kuchni. To idealny czas, aby puścić wodze fantazji i wyczarować pyszne, oryginalne dania dla naszych bliskich. Warto wybrać zwłaszcza takie, do których użyjemy sezonowych warzyw czy owoców.
Dla wielu z nas to co jemy ma być nie tylko pożywieniem, ale również dostarczać przyjemność. Smak jest tym co czujemy, gdy bierzemy do ust pierwszy kęs nowego dania. Przygotowywanie nowych kompozycji smakowych to nie tylko wyzwanie dla profesjonalnych szefów kuchni, ale również dla każdego wielbiciela dobrego jedzenia. Jeśli nie czujemy się pewnie w eksperymentach kulinarnych powinniśmy sięgnąć po dobrze nam znane produkty. Makaron w tej roli sprawdzi się idealnie ponieważ dania przygotowane na jego bazie udają się praktycznie zawsze - zapewnia Piotr Ceranowicz, szef kuchni oraz ekspert kulinarny marki Lubella.
Łączy w pary śmietanę z boczkiem, suszone pomidory z kaparami... a także ludzi. Ukochany przez profesjonalistów, jak i amatorów gotowania, zajmuje ważne miejsce w każdej polskiej kuchni - makaron. Niech pierwszy rzuci widelcem ten, kto nigdy go nie ugotował. Jednak jak wskazują badania, wielu Polaków traktuje makaron wyłącznie jako dodatek do zup. Nadchodzący Światowy Dzień Makaronu, obchodzony 25 października, to doskonały moment, by, dla przykładu, przy aromatycznym spaghetti podyskutować na temat tego specjału.
Czy istnieje produkt uniwersalny, z którego możemy przygotować codzienny obiad, a który może być również podstawą wykwintnej potrawy? Odpowiedź brzmi - tak. Takim produktem jest dostępny w każdym sklepie makaron. Różnorodne formy, mnogość potraw, łatwość przygotowania sprawiają, że może on być wykorzystany w kuchni na wiele sposobów i stanowić podstawę różnych posiłków. Co można przygotować z tego zbożowego przysmaku radzi Piotr Ceranowicz - szef kuchni oraz ekspert kulinarny marki Lubella.
Według badań Polacy zjadają rocznie ok. 5 kg makaronu, w porównaniu z takimi makaronowymi smakoszami jak Włosi czy Wenezuelczycy, to stanowczo mało. Biorąc pod uwagę, że węglowodany, których dostarcza makaron są podstawą piramidy żywieniowej to powinniśmy jadać go częściej - co najmniej raz w tygodniu. Prosty do przygotowania, niskokaloryczny, a przede wszystkim niedrogi, stanowi idealny składnik naszej diety - przekonuje Anna Różyk - dietetyk współpracująca z marką Lubella.
Na słodko, słono lub pikantnie. Gotowane, smażone czy pieczone... Każdy z nas ma swoje ulubione dania, za które chętnie "dałby się pokroić". Coraz częściej jednak nie poprzestajemy na samym tylko degustowaniu potraw. Zainspirowani nowymi smakami, zdobywamy kolejne przepisy, składniki i przyprawy, by potem, dzięki najważniejszej z nich, czyli radości wynikającej z pasji, móc podzielić się ze swymi bliskimi kolejnym niezwykłym daniem.
Nowy rok akademicki rozpocznie się już niebawem. Okres studiów to dla wielu młodych ludzi czas zmian i kolejny krok ku wejściu w dorosłość. Część z nich wyjeżdża z rodzinnych stron, zmienia otoczenie i zaczyna nowy etap w życiu. O studenckim życiu krążą już legendy, głównie w związku ze studencką dietą. Na szczęście w ostatnim czasie mit głodnego studenta gotującego parówki w czajniku i jedzącego "kanapki z niczym" zaczyna się zmieniać.
Kawa w domu, kawa w pracy, czy kawa u znajomych. Jeden napój, a wszędzie smakuje trochę inaczej. Wiadomo, możemy używać różnych mieszanek kawy lub pić ją z różnymi dodatkami. Ale nawet ta sama kawa dzięki różnym sposobom jej parzenia i doprawiona zgodnie z naszymi upodobaniami może zaskoczyć niuansami smaku, konsystencji czy aromatu. Kawę możemy przygotować w ekspresie ciśnieniowym, przelewowym, kawiarce lub zaparzyć ją innymi alternatywnymi metodami jak choćby przy użyciu chemexu, french pressu czy drippera. Każda z tych metod uwydatnia różne subtelne walory smakowe i aromatyczne gorącego naparu.
Wakacje się kończą, a nasze pociechy wracają do szkół. Kilkugodzinne lekcje pochłaniają mnóstwo energii, dlatego ważne jest, aby dzieci zabierały ze sobą pożywne drugie śniadanie. Warto namówić je, by pomagały w przygotowaniu posiłków, które zabierają do szkoły.
Wyprawa na grzyby to znakomity pomysł na relaks oraz spędzenie wolnego czasu na świeżym powietrzu. Dlatego nie zastanawiaj się ani chwili dłużej! Namów rodzinę lub przyjaciół na weekendową wycieczkę do lasu, połączoną z popularnym grzybobraniem, cieszącym się w Polsce długoletnią tradycją. Zebrane grzyby możesz wykorzystać do smakowitych, aromatycznych, jesiennych dań. Jak to zrobić podpowie Piotr Ceranowicz - ekspert marki Lubella oraz uczestnik 3. edycji programu Top Chef.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
W PORTALU
REKLAMA
TO I OWO
REKLAMA
REKLAMA